Nieuws

Doe mee! Verkiezing: het insect van het jaar

19 maart 2023. De verkiezingscampagne ‘Insect van het Jaar’ is weer losgebarsten. Vijf bijzondere inheemse insecten, elk vertegenwoordigd door een bekende Nederlander, dingen mee naar de felbegeerde titel. Iedereen kan van 19 maart tot 7 april stemmen op de genomineerden. Zo krijgen deze kleine diertjes de aandacht en waardering die zij verdienen.

Omdat insecten niet voor zichzelf kunnen spreken, hebben de vijf genomineerden allemaal een eigen ambassadeur in de vorm van een bekende Nederlander. Dit jaar maken deze insecten allemaal kans om ‘Insect van het Jaar 2023’ te worden:

  • De wc-motmug – Clogmia albipunctata – vertegenwoordigd door schrijver Hanna Bervoets: Een mug die niet steekt en lijkt op een wollig vlindertje met waterafstotende haren. De larfjes eten organisch afval en helpen dus bij de schoonmaak.
  • Het goudoogje – Chrysoperla carnea s.l. – gepromoot door cabaretier Youp van ‘t Hek: Geboren uit een ei op een steeltje. Als larve een hongerig monstertje dat met sikkelvormige, holle kaken bladluizen leegzuigt. Als volwassen insect fragiele elegantie.
  • De beverkever – Platypsyllus castoris – met hoogleraar didactiek van de informatica Felienne Hermans als ambassadeur: Een kever die leeft als een luis in de pels van de bever en lijkt op een vlo. Wat hij daar eet is nog een raadsel.
  • De boskakkerlak – Ectobius sylvestris – bijgestaan door weerpresentator Reinier van den Berg: De boskakkerlak vind je niet in huis, maar in het bos of op de hei. De vrouwtjes dragen hun eipakket met zich mee.
  • De gewone tweevleugel – Cloeon dipterum – gesteund door presentator Chazia Mourali: Als jonkie een waternimf met golvende kieuwen en als volwassen insect een teer dier met sierlijke staartdraden. De mannetjes hebben maffe muffinogen.

Stem je ook? Lees er meer over: Verkiezingsstrijd tussen insecten barst los – Naturalis