Nieuws

Groen beleid en groenbeheer: aan de slag met Basiskwaliteit Natuur

28-FEB-2024 – Het gaat slecht met de natuur in steden en op het platteland. Zelfs soorten die veel voorkwamen zoals konijn, huismus, gewone pad en allerlei insectensoorten gaan achteruit. Om de natuur te herstellen moet buiten de natuurgebieden een minimale basiskwaliteit gerealiseerd worden. Experts presenteren nu een manier om met deze Basiskwaliteit Natuur aan de slag te gaan.

Basiskwaliteit Natuur levert niet alleen een gezonde leefomgeving voor algemene soorten, maar ook voor ons als mens. Wanneer de basiskwaliteit van een gebied op orde is, kan een gebied namelijk ecosysteemdiensten leveren, zoals waterberging en -buffering, drinkwatervoorziening, recreatie, koolstofvastlegging en waterveiligheid.

Basiskwaliteit Natuur geeft aan welke omstandigheden (condities) in een gebied minimaal nodig zijn voor de gewonere soorten. Door te sturen op condities en niet op soorten weten grondeigenaren en beheerders beter wat ze moeten doen om natuurlijke processen op gang te brengen, zodat soorten een goed leefgebied hebben.

Die kennis is nu verzameld in één rapport: het Kennisdocument over basiskwaliteit natuur.

Lees meer:
Aan de slag met Basiskwaliteit Natuur met nieuw kennisdocument – Nature Today