Nieuws

Handig: onderzoekers maken bijenkennis toegankelijk

13 maart 2024. Ruim de helft van de 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Hoe kun je een bijdrage leveren aan behoud en herstel van deze onmisbare bijen? Daarvoor is kennis nodig. Welke kennis is nodig en waar vind je die? Naturalis en Wageningen UR brachten de vele kennisbronnen in kaart.

Maatregelen op maat
Wil je de juiste maatregelen voor het behoud en herstel van bestuivers kiezen? Dan is er kennis nodig. Welke maatregelen zet je op welk terrein in? En hoe vind je bijvoorbeeld de juiste partner(s) om echt het verschil te maken voor bestuivers? Naturalis en Wageningen UR bieden daarvoor een duidelijk overzicht van alle kennisbronnen over bestuivende insecten en bestuiving in Nederland. De onderzoekers gingen door alle 363 bronnen heen.

Nina Villing, een van de onderzoekers: ‘De meeste bronnen geven informatie over de ‘hoe’-vraag: wat kan ik het beste doen voor bestuivers? En hoe pak ik dat praktisch aan?’

De onderzoekers hebben de kennis toegankelijker gemaakt via de Wegwijzer Bestuivers. Ook is er nu een rapport met alle bevindingen van de inventarisatie.

Lees meer:
Kennis nodig voor behoud en herstel bestuivers – Nationale Bijenstrategie