Nieuws

Kies een gratis plantenplan voor jouw tuin!

Vanaf 4 maart 2024 helpt Groene Tuinen in Hollandse Duinen inwoners van Zuid-Holland met het vergroenen van stukjes tuin. De reden: elke vierkante meter meer groen is winst voor mensen, planten en dieren. Om inwoners op weg te helpen, kunnen ze op groenetuinen.nu gratis beplantingsplannen en daarbij behorende boodschappenlijstjes van planten downloaden. De beplantingsplannen en boodschappenlijstjes zijn samengesteld door erkende tuinarchitecten.

“Nu kan iedereen zelf aan de slag met het vergroenen van zijn of haar tuin. Ook als je geen groene vingers hebt”, zegt Tineke Hummelen van Nationaal Park Hollandse Duinen, dat initiatiefnemer is van groenetuinen.nu“De planten die we voorstellen zijn makkelijke planten die weinig onderhoud en water nodig hebben. We hopen dat het mensen een duwtje in de rug geeft en voor meer groen gaat zorgen. Nu zijn we de provincie met het minste groen in Nederland. Het vergroenen van tuinen is goed voor het klimaat, de biodiversiteit en een prettige leefomgeving.”

Beplantingsplan op maat
Inwoners die hun tuin willen vergroenen, kiezen zelf een tuinontwerp op maat, afhankelijk van de grootte van het stuk dat ze willen vergroenen (aantal vierkante meter) en de zonsituatie (zon, half-half, schaduw). Aan de hand daarvan krijgen ze een boodschappenlijstje waarop staat welke planten ze nodig hebben, en hoeveel. Elk plan is opgedeeld in drie rijen. Vooraan staan de kruipers tot 20 centimeter, dan planten tot 80 cm en op de derde rij komen planten tot 250 cm.

Meer weten? Kijk op Groene Tuinen