Nieuws

Welke bijen vliegen er in het Leidse Park Cronesteyn? Vrijwilligers zochten het uit

De Bijenwerkgroep Cronesteyn inventariseert welke wilde bijen er in Polderpark Cronesteyn voorkomen. In groepjes van twee à drie personen gingen leden van de werkgroep met veel enthousiasme het veld in, in drie periodes van het jaar: april, mei–juni en juli.

In 2023 werden 20 verschillende soorten bijen waargenomen, plus nog 5 ‘verzamelsoorten’ (als de soort niet exact kan worden vastgesteld). De meest waargenomen soort was – niet geheel onverwacht – de honingbij (24x), gevolgd door de akkerhommel (22x). Buiten de ‘officiële’ telvakken zijn nog meer soorten waargenomen, waardoor het totaal aantal soorten (exclusief verzamelsoorten) in Cronesteyn in 2023 op 35 uitkwam, waarvan er 9 voor het eerst op Cronesteyn zijn waargenomen. Tot dit jaar waren er 33 soorten bekend uit Cronesteyn, dus zijn dat er dus 42.

De meest bijzondere bijen die in 2023 in Cronesteyn zijn waargenomen zijn grote koekoekshommel en roodsprietwespbij, soorten van de Rode Lijst. Andere bijzondere soorten zijn de landelijk vrij zeldzame fluitenkruidbij, grijze rimpelrug, roodzwarte dubbeltand, gewone kleine wespbij en smalbandwespbij.

In 2024 gaat de werkgroep opnieuw monitoren.

Lees meer en bekijk het verslag: Bijenwerkgroep – Groen Cronesteyn