Nieuws

Meer biodiversiteit in je tuin met inheemse planten

19 april 2023. “Inheemse planten worden omgeven door een hele hofhouding van soms wel duizend soorten schimmels, insecten en bodemdieren. En alle leden van die hofhouding hebben elkaar nodig. Zo kan het verdwijnen van een plantensoort het einde betekenen voor een heel aantal andere soorten. Uiteindelijk leidt het verdwijnen van wilde plantensoorten tot het verlies van veerkrachtige ecosystemen waar ook de mens deel van uitmaakt.”

“Bij insectentrekkers denken mensen vaak aan drachtplanten die nectar en stuifmeel produceren, maar waardplanten zijn minstens zo belangrijk. Die worden door insecten gebruikt om hun eitjes op af te zetten, zodat hun larven ervan kunnen eten. De meeste insecten zijn niet zo kieskeurig als het om nectar gaat: dat halen ze ook uit uitheemse tuinplanten als de vlinderstruik. Maar als waardplant is zo’n exotische tuinplant vrijwel nutteloos. En zonder waardplanten kunnen insecten zich niet voortplanten. Zo heeft het icarusblauwtje, een vlindersoort, hop en (rol)klaversoorten nodig om te kunnen overleven. Waardplanten zijn voor 99 procent inheems.”

Dit een veel meer interessante plantenkennis lees je hier: De backup van de natuur – Milieudefensie

Wil je in eigen tuin aan de slag? IVN heeft een overzichtelijke bloeikalender met inheemse planten gemaakt, zodat je voor elk seizoen een aantal kunt uitkiezen. En als je het nog makkelijker wilt: er is een Tuiny Bloeipakket met biologische inheemse planten.

 

En bomen dan? Laat je inspireren door de keuzes die Staatsbosbeheer maakt, voor véél biodiversiteit, maar met het oog op een warmere toekomst:

Welke bomen plant Staatsbosbeheer? – Nature Today

 

Op de foto bovenaan: deze kleine glanzende juweeltjes zijn parende andoornschildwantsen op een bosandoornplant. Er zijn 9 soorten insecten die zo specifiek met andoorns samenleven dat ze ‘andoorn’ of ‘bosandoorn’ in hun naam hebben.

Er zijn veel soorten kieskeurige bijen, zoals de lathyrusbij, de kattenstaartdikpoot, de grote klokjesbij en de distelbehangersbij.

Hieronder: lathyrusbij en grote klokjesbij.

 

 

Meer biodiversiteit in je tuin met inheemse planten
Meer biodiversiteit in je tuin met inheemse planten