Nieuws

Nominaties Bijvriendelijkste gemeente 2022 bekend. Ook in onze regio!

31 januari 2022. Welke gemeente mag zich vanaf 11 maart een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Nederland Zoemt selecteerde dit jaar zeven gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen: Arnhem, Gemert-Bakel, Hoogeveen, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Nijmegen en Papendrecht. Zij zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Helft alle bijensoorten bedreigd
In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Gemeentes in de bres voor de bij
De zeven genomineerde gemeentes zetten een stapje extra voor de wilde bij.  Zo zijn er zaaiprojecten met scholen, worden bijentuinen en bijenhotspots ingericht in buurten en op schoolpleinen, is het maaibeheer veranderd en zijn steeds meer bermen bijvriendelijk.  Sjoerd Luiten, projectleider Nederland Zoemt bij IVN Natuureducatie: ‘We hebben veel goede inzendingen binnengekregen, we merken dat er binnen gemeentes steeds meer aandacht is voor wilde bijen. Deze zeven gemeentes springen eruit. Het zal een flinke klus worden om uit alle informatie die we nog ontvangen de winnaar te bepalen.

Lees meer: Nominaties Bijvriendelijkste gemeente 2022 bekend – Nederland Zoemt