Nieuws

Schoolhekken eruit, heggen en hagen erin

10 oktober 2022. Rondom schoolpleinen, dagverblijven en openbare speeltuinen worden van oudsher hekwerken gezet, maar nu is het een trend om natuurlijke afrasteringen toe te passen: heggen of hagen van planten. Dit zorgt voor een stimulerende leeromgeving voor leerlingen, waardoor ze beter kunnen presteren. Dat is in diverse wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Door het natuurlijke groen en de groei en ontwikkeling van de planten kunnen leerlingen bovendien meer interesse krijgen in de natuur.

Heggen en hagen rondom schoolpleinen zijn daarnaast goed voor het klimaat, want een aanplant houdt meer water vast dan wanneer het regen via de riolering moet worden afgevoerd. De planten nemen daarnaast CO2 (koolstofdioxide) op, ze geven O2 (zuurstof) af aan de lucht en zuiveren deze bovendien van roet en andere fijnstof die schadelijk is voor de gezondheid. Bloeiende en vruchtdragende soorten trekken tot slot nuttige insecten als bijen en vlinders aan, en vogels.

Ook op andere plekken in de openbare ruimte zijn hagen goed voor biodiversiteit en luchtkwaliteit. Stichting De groene Stad heeft er een digitale brochure over uitgebracht.

Lees meer: Schoolhekken eruit, heggen en hagen erin – Platform Groen