Nieuws

Tips: Help de bij in de winter

In de winter zijn wilde bijen en honingbijen in rust. Veel soorten overwinteren als eitje of larve in de grond, in holle stengels en gangetjes in hout. Hommelkoninginnen zoeken een plekje in of bij de grond, in een hoop bladeren, of in het strooisel. Vroeg in het voorjaar komen de eersten weer uit hun nestjes.

Wat kun je nu doen voor de bijen?

Help ze de winter door: laat ze met rust

Dat kun je doen door niet op te ruimen, niet ‘winterklaar’ te maken. Laat holle stengels staan (of, als je ze wilt afknippen, zet ze dan op een beschut, zonnig plekje) en laat blad liggen. blad van het gazon en pad kun je in de border en onder struiken harken. Bijen in de grond hebben er geen last van.

Voor voedsel in het voorjaar: knot wilgen om de beurt

Wilgen zijn belangrijk voor stuifmeel en nectar in het voorjaar, bijvoorbeeld voor een heel aantal soorten zandbijen. Natuurlijk is het belangrijk dat er elk jaar stuifmeel en nectar beschikbaar is. Als wilgen geknot worden, hebben ze in het eerste jaar daarna geen bloemen. Daarom is het beter om op één locatie niet alle wilgen te gelijk te snoeien of knotten – dan bloeit er elk jaar wel iets. Ook bij andere bomen een struiken die helemaal teruggesnoeid worden, èn graag door bijen bezocht worden, kun je de snoei beter spreiden over meerdere jaren.

Denk vooruit: welke bijenplanten wil je komend jaar in je tuin zetten?

De winter is een prima periode om eens over je tuin na te denken: bloeit er altijd iets? zijn er perioden dat er nog meer bloemen voor bijen bij kunnen? In december kun je nog nèt bloembollen planten, en zolang het niet vriest kunnen vaste planten de grond in – leuk in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Inspiratie vind je HIER. en misschien kun je nog meer planten kwijt als er nog een paar tegels uit kunnen?

Maak een bijenhotel

Vanaf maart zijn er weer bijen die een nestje willen maken. Sommige soorten doen dat graag in een bijenhotel. Nu kun je zorgen dat je hotel op tijd klaar is om in de tuin op te hangen. HIER lees je hoe je dat kunt doen

 

Tips: Help de bij in de winter
Tips: Help de bij in de winter
Tips: Help de bij in de winter