Nieuws

Vijf nieuwe partners aangesloten bij Groene Cirkel Bijenlandschap

Donderdag 6 juni vond het vijfde, jaarlijkse Groene Cirkel Bijenlandschap-event plaats bij Archeon in Alphen aan den Rijn. 180 deelnemers volgden workshops, en presentaties over het belang van en de mogelijkheden voor meer bijen in landbouwgebieden, boomkwekerijen, tuinen en borders.

Tijdens de presentatie sloten vijf nieuwe partners aan bij Groene Cirkel Bijenlandschap, door de visie te onderschrijven.

Staatsbosbeheer beheert meerdere natuurgebieden inde Bijenlandschap-regio. De laatste jaren komt o.a. het Bentwoud tot ontwikkeling. In de bijenmonitoring is te zien dat het aantal bijensoorten hier tussen 2015 en 2018 is toegenomen. In de gebieden let Staatsbosbeheer op de diversiteit van de vegetatie, en het maaibeheer wordt bijvriendelijk uitgevoerd. Als nauurbeheerder is Staatsbosbeheer een logische partner van Bijenlandschap. Nu ook officieel aangesloten!

JUB Holland is een familiebedrijf dat bloembollen en bolbloemen kweekt en er in handelt. Het bedrijf loopt al decennia voorop bij verduurzaming van de teelt, die nu gecertificeerd is als On the way to Planet Proof (voorheen Milieukeur). Naast de Planet Proof bollen en bloemen worden ook biologisch gekweekte bloembollen verhandeld. Bij de verkoop van bloembollen wil JUB Holland zorgen dat het product bijdraagt aan een bijvriendelijke omgeving. Daarvoor zijn ook bollenmengsels ontworpen die meerdere maanden bloeien, èn aantrekkelijk zijn voor wilde bijen. Daarom steunt JUB Holland de missie van Bijenlandschap van harte.

Omgevingsdienst West Holland verzorgt al vanaf de start van Groene Cirkel Bijenlandschap het projectmanagement, en garandeert dat dat ook nog jaren zo kan blijven. Daarom is het logisch dat de organisatie nu ook als geheel partner is van Groene Cirkel Bijenlandschap. De omgeving van het eigen kantoor zal ook bijvriendelijk gemaakt worden. Als eerste stap wordt daarvoor een insectenhotel geplaatst.

KMTP Groei & Bloei is een vereniging van tuinliefhebbers. De vereniging inspireert jaarlijks tuiniers door open tuindagen te organiseren, die in 2019 als thema ‘De Levende Tuin’ hebben. Ook werkt Groei & Bloei mee aan operatie Steenbreek, met jaarlijkse ruilacties, waarbij een tegel omgeruild kan worden voor een plant.

Branchevereniging VHG behartigt de belangen van ondernemers in het groen, en wil graag maatschappelijk verantwoord ondernemen. VHG wil graag participeren met deskundig advies voor tuinen en openbaar groen. Daarnaast heeft VHG de uitgebreide handleiding voor levende tuinen en levende gebouwen uitgegeven. Die zijn op de site gratis door iedereen te raadplegen.

Op de foto de vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Omgevingsdienst West Holland, JUB Holland en KMTP Groei & Bloei met Laila Driessen, voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap. VHG kon helaas niet aanwezig zijn.

 

Vijf nieuwe partners aangesloten bij Groene Cirkel Bijenlandschap