Nieuws

Voedselbuurtbos GeuzeGroen zoekt oude struiken

Wilde bomen en struiken
Ongeveer de helft van Nederlands wilde bomen en struiken wordt bedreigd, constateert de Internationale Vereniging voor Natuurbescherming ( IUCN). Voedselbuurtbos GeuzeGroen (in ontwikkeling in de Nieuwe Driemanspolder, op de grens van Zoetermeer en Den Haag) neemt maatregelen om deze planten weer een plaats te bieden en de genetische diversiteit te maximaliseren. In overleg met Zoetermeers stadsecoloog Hendrik Baas en partners van het rijksprogramma voor Groen Erfgoed, werken ze aan een programma om lokale rassen op te sporen en te vermeerderen. Wie oude exemplaren van inheemse bomen en struiken weet te staan, kan dat melden via een formulier op hun website.

Voedselbuurtbos
In 2021 wil GeuzeGroen beginnen met de aanplant van een voedselbuurtbos dat niet alleen moet bijdragen aan de toegankelijkheid van lokaal biologisch voedsel, maar ook aan de productie van veel kennis en het ontstaan van veel vriendschappen. Om dat te bereiken, werkt het met een combinatie van in- en uitheemse soorten. Hoewel uitheemse soorten lokale organismen kunnen ondersteunen, zijn inheemse planten essentieel voor de biodiversiteit die het bos weerbaar maken. Juist in een tijd dat Nederland te maken heeft met snelle klimaatveranderingen, is hun genetische variëteit essentieel.

Regionaal archiefbos
Het voedselbuurtbos zal straks gebruik maken van gemengde heggen die de wind afremmen, afscheidingen markeren en schuilplekken bieden aan uiteenlopende dieren. Het maakt daarbij gebruik van materiaal van oude struiken uit de omgeving, zoals de 150-jaar oude meidoorns in Leidschendam. Die kunnen op hun beurt gemixt worden met soorten als de Spaanse Aak, kruisbes, dwergkwee en hondsroos.

Zoetermeers stadsecoloog Hendrik Baas voorziet daarmee een toekomst waarin GeuzeGroen kan dienen als een regionaal archiefbos voor autochtoon materiaal uit de omgeving. Het voedselbuurtbos hoopt daarmee bij te kunnen dragen aan het actieplan Groen Erfgoed, dat de gemeente met partnerorganisaties als Staatsbosbeheer, Naturalis, WUR/CGN en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het uitwerken is. Door relevant plantmateriaal te verzamelen, onderzoeken en vermeerderen, hoopt het voedselbuurtbos straks de hele regio te kunnen voorzien van lokaal, gecertificeerd plantgoed.

Lees meer over de plannen van het voedselbuurtbos:

Voedselbuurtbos GeuzeGroen zoekt oude struiken

 

Op de foto hieronder: Vrijwilligers van Voedselbuurtbos Geuzegroen planten geënte historische fruitrassen op wijktuin Zoete Aarde in Zoetermeer. Auteur foto: Astrid van Beek.

Voedselbuurtbos GeuzeGroen zoekt oude struiken