Nieuws

5 jaar Nationale Bijenstrategie: wat is er bereikt?

2 november 2023. In 2018 ging de Nationale Bijenstrategie (NBS) van start. Waar staan we nu? Wat hebben we bereikt en hoe gaan we verder? En waar zijn onze partners het meest trots op? Dit en meer staat in ons rapport 5 jaar Nationale Bijenstrategie.

Het rapport: een inkijkje
Het rapport 5 jaar Nationale Bijenstrategie schreven we voor iedereen die interesse heeft in bestuivers. Hierin vind je:

  • wat onze partners hebben gedaan en bereikt met hun bijenintiatieven
  • welke resultaten samenwerking opleverde, zoals de Theory of Change
  • wat we hebben bereikt met onderzoek naar bestuivers
  • hoe Europa zich steeds meer inzet voor bestuivers en wat dit betekent.

Lessen uit 5 jaar NBS
Belangrijkste conclusie van 5 jaar NBS is dat er heel veel goed werk is verricht door de partners van de strategie en ook door organisaties die niet bij de strategie zijn aangesloten. Organisaties en inwoners van Nederland zijn zich meer bewust van het belang van bestuivers en houden daar meer rekening mee in bijvoorbeeld de thuissituatie, op bedrijventerreinen, binnen beleid en bij het aanleggen van groenvoorzieningen zoals parken en natuurgebieden.

We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt, maar het is nog niet voldoende om het tij te keren. Het ministerie van LNV gaat daarom de komende tijd in gesprek met de partners van de NBS om op korte termijn te bepalen welke acties nodig zijn om het gestelde doel in 2030 te halen. LNV zal vervolgens aanbevelingen formuleren die aan het nieuwe kabinet zullen worden voorgelegd.

Lees er alles over: Rapport 5 jaar Nationale Bijenstrategie

5 jaar Nationale Bijenstrategie: wat is er bereikt?